ΗΞΕΡΕΣ ΟΤΙ

Όλοι πιστεύουμε πως γνωρίζουμε τα πάντα σχεδόν για γνωστούς και μη, συγγραφείς, που πολλοί από αυτούς έχουν γράψει μερικά από τα πιο διάσημα βιβλία.
 
Όσκαρ Ουάιλντ: 10 πράγματα που δεν ήξερες για τον μεγάλο συγγραφέα
 
1. Σε παλαιότερη δημοσκόπηση είχε ανακηρυχθεί ως ο μεγαλύτερος ευφυολόγος της Βρετανίας αφήνοντας πίσω του τον Ουίνστον Τσόρτσιλ και τη Μάργκαρετ Θάτσερ.
 
2. Τα λόγια του αποτελούσαν απόσταγμα εμπειριών και σοφίας, ενώ για πολλούς θεωρείται το ευφυές «παιδί» της αυτοπροβολής και του μοντερνισμού.
3. Ο Όσκαρ Ουάιλντ γεννήθηκε στο Δουβλίνο, το δεύτερο από τα τρία παιδιά της Τζέην Φρανσέσκα Έλτζι και του Σερ Ουίλλιαμ Ουάιλντ . Η μητέρα του, υπέρμαχη της επανένωσης της Ιρλανδίας, έγραφε ποίηση για το επαναστατικό κίνημα των Young Irelanders, με το ψευδώνυμο Speranza (“ελπίδα” στα ιταλικά).
 
4. Ο Όσκαρ Ουάιλντ κέρδισε υποτροφία για να σπουδάσει Κλασική Φιλολογία από το 1871 έως το 1874 στο Trinity College στο Δουβλίνο όπου συγκατοίκησε με τον αδελφό του Ουίλλυ.
Το Trinity, ένα από τα κορυφαία σχολεία στο είδος του, του παρείχε τα απαραίτητα εχέγγυα για να αναπτύξει το ταλέντο του και η συναναστροφή του με τον Τζων Μάχαφυ τού ενέπνευσε την αγάπη για την Αρχαία Ελληνική γραμματεία.
 
5. Όσο σπούδαζε στο κολέγιο, συνεργάστηκαν στην συγγραφή του βιβλίου του Μάχαφυ κοινωνική ζωή στην Ελλάδα από τον Όμηρο μέχρι τον Μένανδρο (Social life in Greece from Homer to Menander, 1874).
 
6. Στο κολέγιο δραστηριοποιείτο η «Φιλοσοφική Κοινωνία» του Πανεπιστημίου, μια ομάδα όπου φοιτητές μαζεύονταν και συζητούσαν ζητήματα τέχνης και φιλοσοφίας, η οποία ιδρύθηκε το 1683 από τον Ιρλανδό φιλόσοφο Ουίλλιαμ Μολυνό, γεγονός που την έκανε την παλαιότερη αντίστοιχη φοιτητική οργάνωση.
 
7. Στο Trinity ο Ουάιλντ διέπρεψε ως μαθητής: στο πρώτο έτος ήταν πρώτος στην τάξη του, στο δεύτερο κέρδισε υποτροφία ύστερα από εξετάσεις ενώ στο τελευταίο έτος βραβεύτηκε με το «Χρυσό μετάλλιο του Μπέρκλεϋ», το υψηλότερο ακαδημαϊκό επίτευγμα στις ελληνικές σπουδές. Έδωσε εξετάσεις για υποτροφία στο Κολέγιο Magdalen του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, τις οποίες και πέρασε με άνεση.
 
8. Το 1878 εγκαταστάθηκε μόνιμα στο Λονδίνο και τα χρόνια που θα ακολουθήσουν μέχρι το 1895 που ξεκινάνε οι δικαστικοί αγώνες και ο δημόσιος εξευτελισμός του, συνιστούν χρόνια ακμής, επιτυχίας και τεράστιας δόξας. Δίνει διαλέξεις στις ΗΠΑ, το Παρίσι, την Βρετανία και την Ιρλανδία, γράφει το μεγαλύτερο μέρος του έργου του και παντρεύεται την Constance Lloyd , με την οποία αποκτά δύο γιους.
 
9. Ωστόσο, από την στιγμή που θα εμπλακεί το 1895 σε δίκη με τον Μαρκήσιο του Κουίνσμπερι όλη αυτή η δόξα της προηγούμενης περιόδου θα χαθεί. Ο Wilde κατηγορείται από τον τελευταίο(ο οποίος είναι μάλιστα και πατέρας του εραστή του) για ομοφυλοφιλία και έτσι αποφασίζει να τον μηνύσει για συκοφαντική δυσφήμιση. Αυτό όμως θα αποβεί μοιραίο λάθος αφού ο Μαρκήσιος αποδεικνύει τελικά με αδιάσειστα στοιχεία πως οι ισχυρισμοί του αληθεύουν και ο Wilde καταδικάζεται για δύο χρόνια σε καταναγκαστικά έργα.
 
 
10. Οι άθλιες συνθήκες της φυλακής επιβαρύνουν την υγεία του και όταν τελικά αποφυλακίζεται αυτοεξορίστηκε στη Νορμανδία. Τρία χρόνια αργότερα, την 30η Νοεμβρίου του 1900 ,εντελώς εξαθλιωμένος τόσο σωματικά και ψυχολογικά όσο και οικονομικά πεθαίνει σε ένα ξενοδοχείο στο Παρίσι από μηνιγγίτιδα. Στην κηδεία του παρέστησαν μόνο δεκατέσσερα άτομα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *