ΗΞΕΡΕΣ ΟΤΙ

Αγαπημένοι Έλληνες και Ξένοι συγγραφείς. Ξέρουμε σχεδόν τα πάντα για την ζωή και τα έργα του. Υπάρχουν όμως πράγματα που δεν τα γνωρίζουν πολλοί. 

Πάμε να δούμε 10 πράγματα που ίσως κάποιοι δεν γνώριζαν για τον WILLIAM SHAKESPEARE

1.Ο Σαίξπηρ δεν ήταν ο μοναδικός… Σαίξπηρ στο θέατρο. Ο αδερφός του ήταν ηθοποιός (όπως και ο Σαίξπηρ, πράγμα που αγνοείται από αρκετούς), αλλά δεν είχε καταφέρει να ξεχωρίσει και να κεντρίσει το ενδιαφέρον του κοινού και έτσι έμεινε στην ιστορία ως αποτυχημένος. Πέθανε σε ηλικία μόλις 27 ετών και στη μνήμη του διοργανώθηκε μία πολυτελής και δαπανηρή κηδεία.

2. Ο Σαίξπηρ ήταν εύπορος από μικρή ηλικία. Η καριέρα του στο θέατρο (έγραφε θεατρικά έργα, ήταν ηθοποιός και είχε έντονη επιχειρηματική δράση) του πρόσφερε από νωρίς οικονομική άνεση και καλή φήμη. Στα 33 του, ήταν ήδη ιδιοκτήτης του δεύτερου μεγαλύτερου σπιτιού στο Stratford-upon-Avon, ενώ σύντομα απέκτησε περιουσιακά στοιχεία και στο Λονδίνο.

3. Ο Σαίξπηρ παντρεύτηκε μία γυναίκα αρκετά χρόνια μεγαλύτερη του, την Anne Hathaway, σε ηλικία 18 ετών, ενώ εκείνη ήταν ήδη έγγυος στο πρώτο τους παιδί.

4. Ο Σαίξπηρ ήταν “συν- συγγραφέας” και είχε αρκετούς συνεργάτες κατά τη διάρκεια της δημιουργίας του, πράγμα συνηθισμένο για την εποχή εκείνη. Ισως να είναι και αυτός ο λόγος που έχουν αναπτυχθεί τόσες θεωρίες συνωμοσίας γύρω από το ποιος είναι πίσω από τα έργα του, τα οποία περιλαμβάνουν πολλές ειδικές γνώσεις και πληροφορίες σε εξιδεικευμένους τομείς. Ένα μεγάλο κομμάτι του Μάκβεθ για παράδειγμα, φαίνεται ότι δεν είναι γραμμένο από τον ίδιο.

5. Ο Σαίξπηρ “δημιούργησε” σε μεγάλο βαθμό την Αγγλική γλώσσα, εισάγοντας καινούργιες λέξεις και εκφράσεις που χρησιμοποιούνται ακόμα και σήμερα. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, περίπου 3.000 λέξεις αποδίδονται σε αυτόν. Παρ’ όλα αυτά, η μία κόρη του Σαίξπηρ ήταν αναλφάβητη. Η Judith δεν μπορούσε να γράψει ούτε μία λέξη, πράγμα καθόλου ασυνήθιστο για την εποχή, αφού γράμματα ήξεραν μόνο άνθρωποι με συγκεκριμένα επαγγέλματα και πολύ πιο δύσκολα οι γυναίκες.

6. Ο Σαίξπηρ δεν ενδιαφερόταν για την υστεροφημία του, αφού δεν έκανε καμία προσπάθεια να σωθούν τα έργα του. Αυτά που έχουμε στη διάθεσή μας οφείλονται στις προσπάθειες των συνεργατών του Χάρι Κοντέλ και Τζον Χέμινγκς, που συγκέντρωσαν μετά τον θάνατό του ολόκληρο σχεδόν το έργο του σε έναν τόμο.

7. Ο Σαίξπηρ είχε οικογένεια, αλλά το όνομα του δεν διασώθηκε. Ο γιος του Hamnet πέθανε σε ηλικία 11 ετών. Η κόρη του Susanna δεν έκανε παιδιά, ενώ τα παιδιά της Judith έφυγαν από τη ζωή σε μικρή ηλικία. Κανένα από τα τρία του αδέλφια δεν παντρεύτηκε.

8. Ο Σαίξπηρ δεν ήταν αγαπητός σε όλους και απέκτησε αρκετούς φανατικούς εχθρούς, που έχουν ασκήσει έντονη κριτική στα έργα του και στα μηνύματα που προσπαθούν να μεταδώσουν. Ανάμεσα τους ο Βολταίρος, ο Μπέρναρντ Σω και άλλοι.

9. Υπάρχουν 157 εκατομμύρια σελίδες της Google με αναφορά στον Ουίλιαμ Σαίξπηρ! Επίσης οι φράσεις του, είναι οι πιο συχνά αναπαραγόμενες μετά από αυτές της Βίβλου.

10. Μερικές υπογραφές του Σαίξπηρ έχουν σωθεί σε αυθεντικά χειρόγραφα. Σε καμία από αυτές, το όνομα του δεν γράφεται όπως το προφέρουμε εμείς σήμερα. Αντίθετα, οι πιο συνηθισμένες εκδοχές του είναι το Shakespe, Shakspe, Shakspere και Shakespear.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *