ΒΙΟΓΡΑΦΙΕΣ

EDGAR CAYCE – ΈΝΤΓΚΑΡ ΚΕΥΣΗ

Ο Έντγκαρ Κέυση, ήταν Αμερικανός μυστικιστής ο οποίος απαντούσε σε θέματα τόσο διαφορετικά όπως ίαση, μετενσάρκωση, πολέμους, Ατλαντίδα και μελλοντικά γεγονότα, ενώ ισχυριζόταν ότι βρισκόταν σε κατάσταση υπνωτιστικής έκστασης (αυτοϋπνωτισμού). Ένας βιογράφος, του έδωσε την προσωνυμία «Ο Κοιμώμενος Προφήτης». Μια μη κερδοσκοπική οργάνωση, η Ένωση για την Έρευνα και τη Διαφώτιση, ιδρύθηκε για να διευκολυνθεί η μελέτη του έργου του Κέυση, καθώς επίσης, καθιερώθηκαν ένα νοσοκομείο και ένα πανεπιστήμιο.

Ορισμένοι, τον θεωρούν ως τον αληθινό ιδρυτή και την κύρια πηγή από τις πιο χαρακτηριστικές πεποιθήσεις του Κινήματος του New Age.

Ο Κέυση έγινε διάσημος προς το τέλος της ζωής του και πίστευε ότι η δημοσιότητα που δόθηκε στις προφητείες του, επισκίασε τα πιο σημαντικά μέρη του έργου του, όπως τη θεραπεία των πασχόντων και τη μελέτη της θρησκείας. Πολλοί αμφισβητούν τις υποτιθέμενες ψυχικές ικανότητες του Κέυση, καθώς και οι παραδοσιακοί Χριστιανοί επίσης αμφισβητούν τις ανορθόδοξες απαντήσεις του σε θρησκευτικά ζητήματα, όπως τη μετενσάρκωση και τα Ακασικά αρχεία.

Ο Έντγκαρ Κέυση γεννήθηκε στις 18 Μαρτίου 1877, κοντά στο Μπέβερλι νοτίως του Hopkinsville, Κεντάκι. Ήταν ένα από τα έξι παιδιά των αγροτών Λέσλι Β. Κέυση (Leslie B. Cayce) και Κάρι Κέυση (Carrie Cayce). Ήταν ένα πολύ πνευματικό παιδί, έπαιζε τον “little folk” και μερικές φορές “έβλεπε” το νεκρό παππού του. Τους θεωρούσε όλους σαν άυλους, επειδή μπορούσε να δει δια μέσου αυτών, αν κοίταζε αρκετά έντονα. Ωστόσο, το βρήκε πολύ δύσκολο να κρατήσει το μυαλό του στα μαθήματά του στο σχολείο.

Τον πήγαν στην εκκλησία, όταν ήταν 10 ετών και έκτοτε διάβαζε την Αγία Γραφή, απορροφώντας και ολοκληρώνοντας μια ντουζίνα «υπαγορεύσεις» από την εποχή που ήταν 12 ετών. Τον Μάιο του 1889, ενώ μελετούσε τη Βίβλο στην καλύβα του στο δάσος, είδε μια γυναίκα με φτερά, η οποία του είπε ότι οι προσευχές του εισακούσθηκαν και τον ρώτησε τι θα ήθελε περισσότερο. Τρομοκρατήθηκε, αλλά απάντησε ότι αυτό που ήθελε, ήταν να είναι χρήσιμος στους άλλους, ιδιαιτέρως στα άρρωστα παιδιά. Αποφάσισε ότι θα ήθελε να είναι ιεραπόστολος.

Το επόμενο βράδυ, μετά από μια παρατήρηση από τον δάσκαλο του σχολείου, ο πατέρας του τον εξέτασε ανηλεώς στην ορθογραφία και τελικά τον χτύπησε εξοργισμένος και ρίχνοντάς τον από την καρέκλα του. Σ’ εκείνο το σημείο, άκουσε την φωνή της γυναίκας που είχε εμφανιστεί χθες. Του είπε ότι αν μπορούσε να κοιμηθεί για λίγο “αυτοί”θα μπορούσαν να τον βοηθήσουν. Εκλιπάρησε για λίγη ανάπαυση και έβαλε το κεφάλι του επάνω στο βιβλίο της ορθογραφίας. Όταν επέστρεψε στο δωμάτιο ο πατέρας του και τον ξύπνησε, γνώρισε όλες τις απαντήσεις. Στην πραγματικότητα, θα μπορούσε να επαναλάβει οτιδήποτε από το βιβλίο. Ο πατέρας του σκέφτηκε ότι τον είχε κοροϊδέψει πριν και τον χτύπησε και πάλι ρίχνοντάς τον από την καρέκλα του. Τελικά, ο Έντγκαρ χρησιμοποίησε κατ’ αυτόν τον τρόπο, όλα του τα βιβλία του σχολείου.

Κατά το 1892, ο δάσκαλος, θεωρούσε τον Έντγκαρ ως τον καλύτερό του μαθητή. Ερωτηθείς, ο Έντγκαρ απάντησε στο δάσκαλό του, ότι έβλεπε τις εικόνες των σελίδων από τα βιβλία. Ο πατέρας του ήταν υπερήφανος για αυτό του το επίτευγμα και το διέδιδε τριγύρω, με αποτέλεσμα ο Έντγκαρ να γίνει «διαφορετικός» από τους συνομηλίκους του.

Λίγο μετά από αυτό, ο Έντγκαρ επέδειξε μία ικανότητα να διαγνώσει στον ύπνο του. Σ’ ένα σχολικό αγώνα, χτυπήθηκε από μια μπάλα στη βάση της σπονδυλικής του στήλης, μετά από την οποία άρχισε να συμπεριφέρεται πολύ παράξενα και τελικά τον έβαλαν στο κρεβάτι. Πήγε για ύπνο και διέγνωσε τη θεραπεία, την οποία ετοίμασε η οικογένειά του και η οποία τον θεράπευσε καθώς κοιμόταν. Ο πατέρας του καυχιόνταν ότι ο γιος του ήταν, «ο πιο σπουδαίος τύπος στον κόσμο, όταν κοιμάται.» Παρ’ όλα αυτά, αυτή του η ικανότητα, δεν επιδείχθηκε ξανά για αρκετά χρόνια.

Η ασυνήθιστη προσωπικότητα του Έντγκαρ, αποδεικνύεται επίσης και από ένα ασυνήθιστο περιστατικό, όπου στο τέλος μιας ημέρας εργασίας, οδήγησε έφιππος πίσω στο αγρόκτημα, ένα συγκεκριμένο μουλάρι. Αυτό τους εξέπληξε όλους εκεί, καθώς το μουλάρι δεν άφηνε κανένα να το ιππεύσει. Ο ιδιοκτήτης του, νομίζοντας ότι τώρα πλέον ίσως ήρθε η ώρα για να εξημερώσει το ζώο, προσπάθησε να το ιππεύσει ξανά, αλλά αυτό τον έριξε αμέσως κάτω. Εκείνο το βράδυ, ο Κέυση αναχώρησε για την οικογένειά του στην πόλη.

Μέχρι το Σεπτέμβριο του 1923, οι «υπαγορεύσεις» του δεν ήσαν συστηματικά καταγεγραμμένες ή διατηρημένες. Ωστόσο, ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε στη Birmingham Post-Heraldστις 10 Οκτωβρίου 1922, αναφέρει κατά λέξη, τον Κέυση να λέει ότι ο ίδιος είχε δώσει, 8,056 «υπαγορεύσεις» έως την ημερομηνία αυτή και είναι γνωστό, ότι μετά από αυτή την ημερομηνία, έδωσε περίπου 13,000–14,000 «υπαγορεύσεις». Σήμερα, ένα σύνολο από 14,306 «υπαγορεύσεις» είναι διαθέσιμες στην έδρα του Κέυση, το A.R.E., στη Βιρτζίνια Μπιτς και σε απευθείας σύνδεση μόνο για τα μέλη-του τμήματος μαζί με το ιστορικό αρχείο, την αλληλογραφία και την παρακολούθηση της τεκμηρίωσης.

Άλλες ικανότητες που έχουν αποδοθεί στον Κέυση περιλαμβάνουν: την αστρική προβολή, την προφητεία, μεντιουμισμό, βλέποντας τα Ακασικά Αρχεία ή το «Βιβλίο της Ζωής» («Book of Life») και βλέποντας αύρες. Ο Κέυση είπε ότι άρχισε να ενδιαφέρεται να μάθει περισσότερα σχετικά με αυτά τα θέματα, αφού είχε ενημερωθεί για το περιεχόμενο των «υπαγορεύσεών» του, για τις οποίες ανέφερε, ότι δεν είχε ποτέ πραγματικά ακούσει τον εαυτό του.

Το 1943, ο Κέυση κέρδισε πανεθνική δημοσιότητα, μετά τη δημοσίευση ενός άρθρου με τον τίτλο «Ο Άνθρωπος Θαύμα του Βιρτζίνια Μπιτς», στο μεγάλης αναγνωσιμότητας περιοδικό CoronetΟ Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος έπαιρνε το τίμημά του από τους Αμερικανούς στρατιώτες και ένιωθε ότι δεν μπορούσε να αρνηθεί στις οικογένειες που ζητούσαν βοήθεια για τους αγαπημένους τους που αγνοούνται στα πεδία των μαχών. Αύξησε τη συχνότητα των «υπαγορεύσεων» του σε οκτώ ανά ημέρα, προσπαθώντας να ικανοποιήσει τον συνεχώς αυξανόμενο σωρό των αιτήσεων. Έλεγε ότι αυτό είχε κάποιο τίμημα στην υγεία του, καθώς τον αποστράγγιζε συναισθηματικά και συχνά τον εξουθένωνε. Οι «υπαγορεύσεις» του αυτές καθ’ εαυτές, το επέπλητταν ότι προσπαθούσε πάρα πολύ και ότι θα έπρεπε να περιορίσει τον φόρτο της εργασίας του σε δύο μόλις ζωντανές «υπαγορεύσεις» ανά ημέρα, ειδάλλως, αυτές οι καλές του προσπάθειες τελικά θα τον σκότωναν.

Ο Έντγκαρ Κέυση υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο σε ηλικία 67 ετών, τον Σεπτέμβριο του 1944 και πέθανε στις 3 Ιανουαρίου 1945. Ετάφη στο Κοιμητήριο του Riverside Cemeteryστο Hopkinsville, Κεντάκι.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *