ΒΙΟΓΡΑΦΙΕΣ

ALKI ZEI – ΆΛΚΗ ΖΕΙ

Η Άλκη Ζέι είναι Ελληνίδα συγγραφέας παιδικών βιβλίων. Γεννημένη το 1925 στην Αθήνα,  σπούδασε στη Σχολή Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών , στη Σχολή Δράμας του Ωδείου Αθηνών και στο Τμήμα Σενάριο του Ινστιτούτου Κινηματογράφου της Μόσχας.

Από το 1954 έως το 1964 έζησε στη Σοβιετική Ένωση ως πολιτικός πρόσφυγας. Το 1964 η ίδια και η οικογένειά της επέστρεψαν στην Ελλάδα, αλλά όλοι έφυγαν όταν η χούντα κατέλαβε την εξουσία το 1967. Αυτή τη φορά έμεινε στο Παρίσι, επιστρέφοντας μόνο μετά την πτώση της δικτατορίας.

Η Άλκη Ζέι, άρχισε να γράφει από πολύ νεαρή ηλικία. Κατά τα πρώτα της χρόνια στο Γυμνάσιο, άρχισε να γράφει έργα για το θέατρο μαριονέτας . Το πρώτο της μυθιστόρημα, The Tiger in the Window Shop (Aka Wildcat Under Glass ), (1963) εμπνεύστηκε από την παιδική ηλικία που πέρασε στη Σάμο και είναι ημι-αυτοβιογραφικό. Ακολούθησε μια σειρά βιβλίων για παιδιά και το 1987 με το πρώτο της μυθιστόρημα για τους ενήλικες, τον Achilles Fiancee . Τα βιβλία της έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες.

Το εφηβικό της μυθιστόρημα Κωνσταντίνα και οι αράχνες της  – Constantina and her spiders (a.k.a. Tina’s Web), κέρδισε το βραβείο IBBY για το καλύτερο βιβλίο για μεγαλύτερα παιδιά και η Άλκη Ζέι είναι  υποψήφια για το βραβείο Hans Christian Andersen για το γράψιμο και το βραβείο Astrid Lindgren για λογοτεχνία . Το βραβείο Mildred L. Batchelder χορηγήθηκε για τη μετάφραση στα αγγλικά και δημοσίευσε στις Ηνωμένες Πολιτείες το Wildcat Under Glass (1970), τον Πόλεμο του Πέτρου (1974) και το The Sound of the Feet του Δράκου (1980).

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *